Reklama
- Prasuj koszulę jeszcze lekko wilgotną albo zwilż ją wodą ze spryskiwacza. Tak przygotowaną koszulę pozostaw na 15 minut – wpłynie to na łatwość prasowania.
- Zacznij od rogów kołnierzyka i potem wyprasuj całość. Kołnierzyk prasuje się najpierw od lewej strony, potem wyprasuj prawą (ciemne koszule prasuje się tylko przez chusteczkę z bawełny, aby nie powstały nieestetycznie błyszczące fragmenty).
- Przejdź do karczka i ramion, czyli fragmentów w tylnej, górnej części koszuli. Zacznij od środka i przechodź w stronę naciągniętych uprzednio rękawów.
- Kolejny krok to prasowanie mankietów. Jeżeli masz do czynienia z podwójnymi mankietami, musisz je najpierw rozprostować, wyprasować, a potem złożyć ponownie i znowu wyprasować, uwzględniając kanty.
- Przejdź do rękawów – prasuj je, zaczynając od środkowej części i przechodząc do zewnątrz. W kant są bardziej eleganckie. Pamiętaj, że bardziej eleganckie będą rękawy bez widocznych kantów. By tak je wyprasować, przesuwaj rękaw koszuli na okrągło, najlepiej na wąskim „rękawku” do prasowania (to bardzo wąski, dodatkowy kawałek deski).
- Zostaje ci już tył koszuli. Jej dół powinien być skierowany w stronę szerszej części deski. Prasuj od karczka w dół.
- Następny etap to prasowanie przodu – prasuj każdą stronę koszuli oddzielnie. Guziki powinny być skierowane do zewnątrz deski – będzie ci wygodniej. Pamiętaj o fragmentach między guzikami!
- Ponownie wyprasuj kołnierzyk – i już.
Tej trudnej sztuki musisz się nauczyć. Nie ma niczego bardziej kompromitującego, niż mężczyzna w źle wyprasowanej koszuli.
Napisz komentarz